Tuesday, January 21, 2014

PULAU PANGKOR 1

PART 1 : PERJALANAN KE PULAU PANGKOR

Cuti sekolah yg lalu, saya sekeluarga bercuti ke Pulau Pangkor.. Percutian yg secara tiba-tiba, destinasi yg secara tiba2 idea dari big boss...bila dia bagitau, jadi "I follow je lah" hehe... 2 minggu sebelum ke Pulau Pangkor, bertungkus lumus survey hotel, chalet, suma chalet2 dan hotel2 kat pangkor kami survey...survey dia punya lokasi strategik ke tak..tempat makan... tempat2 nak lepak, pengangkutan dan kemudahan terminal feri....mcm nak g obersea je kan...but opkos kita kena survey btul2 sbb bila berjalan, riban riban jugak yg abes....btul tak?.. hehe..

Memula plan nak pegi hari Sabtu then Isnin balik, tapi biasalah last minute nk booked hotel, mesti manjang penuh aje...dah lah cuti skolah, weekend lak tuh..nak tak nak, kena pegi ahad then selasa balik...

Pagi ahad itu, bertolak lah kami dgn 2 kereta...pergi skali dengan my mother in law & my father in law & lagi orang my nephew, so 7 org kesemuanya.. kami bertolak dari umah mertua di klang...so dekat skit berbanding dari melaka kan...


Kalo blh dinasihatkan kalo nak pegi pulau2 ni yg kena naik ferry better bawak beg dlm kuantiti yg skit..bukan ape nanti susah anda nak bawak...nak pegang anak2 lagi, nanti sampai sana nk shopping agi...bila dh blk, kuantiti beg pasti akan bertambah hehe...

Jom layan pemandangan sepanjang perjalanan 




 ladang kelapa sawit yg amat panjang....



Paddy fields at Sekinchan, Selangor
 


masa lalu kat kawasan sawah padi ni, bukak tingkap...waaa mmg best






 dlm perjalanan ternampak lak kedai nasi vanggey ni..time ni tgh glamer psl nasi ni 

Untuk ke Pulau Pangkor, ada 2 pilihan utk kita naik feri... Jeti Lumut dan Jeti Marina di Teluk Muroh..dari Jeti Lumut ke Jeti Pangkor mengambil masa 30 minit ke 40 minit (ikut cerita mereka yg berpengalaman) dari Jeti Marina ke Jeti Pangkor hanya 10 minit shj... di Jeti Lumut, anda boleh meletakan
kenderaan anda di Lumut. Banyak tempat parking di sini samada tapak
sendiri, Masjid Lumut atau Parking bertingkat Majlis Perbandaran
Manjung. Utk Jeti di Marina, tempat parking nya adalah tidak berbumbung


Dan kami telah memilih utk naik feri di Jeti Marina..ikuti cerita saya tentang PART 2 : JETI MARINA



PULAU PANGKOR THE SERIES :


Dah baca, jangan segan-segan....komen-komen lah skit.... 
bagi yang dah ambil gamba dari blog ini jgn lupa tag saya ye..
terima kasih ^_^


No comments:

Post a Comment

 

Popular Posts